TBE Vaccin Malmö

Malmö är en av de regioner i Sverige där TBE förekommer, särskilt i fuktiga områden nära vattendrag och i skogspartier där det förekommer mycket fästingar. Du som rör dig mycket ute i naturen bör se till att ha ett aktuellt vaccinationsskydd mot TBE. Även barn har nytta av att vaccinera sig mot denna sjukdom. Du kan självklart få TBE-vaccin direkt på en av våra vaccinationsmottagningar med drop-in.

TBE-vaccin kräver att man vaccinerar sig två gånger med en månads mellanrum och sedan tar en påfyllnadsdos inom ett år för att få ett fullgott skydd. Vaccinet ger dock viss effekt redan efter den första dosen. Effekten kvarstår i två till tre år och sedan bör man fylla på sitt vaccin igen. Vi ger dig gärna rådgivning kring vad som gäller för dig.

TBE - en sjukdom som sprids av fästingar

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som drabbas av TBE får lindriga symtom i form av huvudvärk och feber, trötthet och muskelvärk som går över på lite drygt en vecka. Har man otur kan man dock få svårare symtom där viruset sprider sig till hjärnan och orsakar en hjärnhinneinflammation.

vaccinering TBE

De svårare symtomen brukar uppstå först efter en veckas tid och inkluderar bland annat hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, förvirring och koncentrationssvårigheter. Man kan även bli mycket känslig för ljus och ljud. Somliga som drabbas får domningar eller symtom på förlamning i olika kroppsdelar.

Drabbas man av TBE kan man få besvär under en lång tid och vissa individer kan få bestående men. I enstaka fall har det hänt att personer har avlidit av TBE.

Därför bör du vaccinera dig mot TBE i Malmö

Antalet fästingar i södra och mellersta Sverige ökar ständigt på grund av det varmare klimatet. De har även börjat sprida sig norrut. Fästingar som bär på TBE förekommer i ett band över norra halvklotet som sträcker sig från västra Europa ända bort till Japan.

Malmö tillhör ett av de områden där antalet fästingar ökar och därmed också risken för att smittas, även om man huvudsakligen vistas i stadsmiljö. Vi rekommenderar att alla som bor i Sverige eller som reser till områden med hög koncentration av fästingar tar TBE-vaccin för att undvika att drabbas. TBE är en sjukdom med lång rehabiliteringstid, men den är mycket enkel att undvika med hjälp av vaccin.

Skydda dig mot att bli biten av fästingar

Även om du är vaccinerad mot TBE bör du göra ditt bästa för att undvika att bli biten av fästingar. Fästingar kan bära på andra sjukdomar som exempelvis Borrelia. Mot denna sjukdom finns i dagsläget inget förebyggande vaccin utan den måste behandlas med antibiotika om man får den. Det bästa skyddet får du om du bär heltäckande kläder när du vistas i riskområden som flodkanter eller högt gräs. Du bör även kontrollera kroppen efter att du har varit ute för att se efter så att inga fästingar har bitit sig fast.

Upptäcker du att du har fått en fästing bör du avlägsna den snarast möjligt med hjälp av en fästingplockare eller en pincett som du använder för att ta tag i fästingen och vrider loss den. Drar du rakt ut riskerar annars fästingens käkdelar att bli kvar i huden och kan orsaka irritation. Se till att göra dig av med fästingen på ett säkert sätt, till exempel genom att spola ner den i toaletten eller bränna den. Släng den inte i papperskorgen då den lätt kan överleva och krypa ut i din bostad för att bita sig fast igen.

Kontrollera bettstället under kommande dagar för att säkerställa att det inte uppstått en rodnad som kan tyda på att du har fått Borrelia. Kontakta i så fall vården för att få råd kring vad du bör göra.

hundpromenad i skogen

Drop-in vaccin mot TBE

Har du ännu inget skydd mot TBE så rekommenderar vi att du kommer in till en av våra vaccinationsmottagningar snarast för att vaccinera dig. Det går snabbt och enkelt att skydda dig mot TBE. Ett litet stick i armen hjälper dig att skydda dig mot en sjukdom som annars kan ha en lång rehabiliteringstid och som i värsta fall kan bli livshotande.

Hos oss är det alltid enkelt att vaccinera sig. Vi arbetar enbart med drop-in på våra kliniker så att du kan fylla på ditt TBE Vaccin i Malmö när just du behöver det. Självklart har vi alltid vaccinet inne i lager, så det är bara att komma in under våra öppettider.

Ta gärna med dig ditt vaccinationskort om du har så fyller vi i uppgifterna där. Det gör det enklare att komma ihåg när du ska ta vaccinet nästa gång. Vi kan även skicka ut påminnelser till dig om du tycker att det kan vara svårt att komma ihåg vaccinationer.

Du hittar våra mottagningar för TBE vaccin i Malmö i city, Triangeln och Mobilia. Skulle du tillfälligt befinna dig på annan ort har vi mottagningar även i Göteborg, Stockholm och ett flertal andra orter från norr till söder i landet. Välkomna till oss på Svea Vaccin.

Våra vaccinationsmottagningar finns nära dig - välkommen på drop-in i Malmö.